عوارض مصرف بیش از اندازه چای. مصرف چای زیاد در رژیم غذائی یک عامل مختل کننده است. با توجه به اینکه کالری چای صفر در نظر گرفته میشود واصولاً نباید ایجاد اضافه وزن نماید، پس این سؤال مطرح میشود که چرا چای میتواند رژیم غذائی را دچار اختلال و وزن را افزایش دهد؟.
چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است که ممکن است به طور مستقیم چاق نکند ولی بطور غیر مستقیم منجر به چاقی میشود.
دلایل زیادی وجود دارد که ثابت می کند نوشیدن یک فنجان چای داغ باعث آرامش و حس رضایت بخشی می شود اما دلایلی هم مطرح می شود که نشان می دهد نوشیدن چای بیش از اندازه عوارضی را به دنبال دارد.
در ادامه این مطلب ۴ مورد از مهم ترین عوارض مصرف بیش از اندازه چای را بررسی می کنیم. برای دریافت رژیم غذایی اختصاصی خود از بهترین دکتر تغذیه در اصفهان از طریق همین وب سایت اقدام نمایید.
۴ مورد از مهم ترین عوارض مصرف بیش از اندازه چای
۱- چای دارای مزه تلخ و معمولاً داغ نوشیده میشود و این منجر به مصرف مواد شیرین همراه آن و در نتیجه احتمال ابتلا بهچاقی و دیابت خواهد شد.
اصولاً چون از ابتدای عمر چائی با مواد شیرین مصرف شده است پس، با دیدن چای، در ناخودآگاه مزه شیرین تداعی می شود. بسیاری از افراد حتی خود از مصرف بیرویه قند، پولکی و یا شکلات و شیرینی که همراه با چائی مصرف میکنند آگاه نیستند.
به عنوان مثال مراجعه کنندهای که روزی ۷ لیوان چائی و با هر چائی ۳ حبه قند مصرف میکرد، در روز ۲۱ حبه قند و در ماه حدود ۶۰۰ حبه قند میشود که این خود معادل حدود یک کیلوگرم اضافه وزن در ماه فقط به علت قند مصرفی همراه با چایی بدون در نظر گرفتن سایر خوراکی هاست.
بسیاری از مصرف کنندگان به خیال اینکه پولکی چاق نمیکند، مصرف بیش ا ز حد پولکی آنهم به شکل ترکیبی با پودر نارگیل، مغزپسته و یا کنجد داشتهاند که با توجه به اینکه مواد افزودنی هم کالری بیشتری داشته و هم طعم پولکی را بهبود میبخشد منجر به چاقی بیش از حد میشود.
برای صرف چای و قهوه از شکر استفاده نکنید، یا شکر کمی مصرف کنید و بیشتر از قندهای طبیعی ( توت خشک، کشمش و یا خرما با توجه به تعداد آنها ) استفاده نمایید.
۲- چای با تداخل در جذب آهن مواد غذائی منجر به کمخونی به خصوص در خانم ها میشود.
خانم ها با توجه به این که در سیکلهای ماهیانه، در بارداری، زایمان و شیردهی آهن از دست می دهند و مستعد کم خونی از نوع فقر آهن میباشند، با مصرف چای این وضعیت را تشدید مینمایند.
از علائم کمخونی، ضعف شدید و بیحسی است که شخص با مصرف بیش از حد مواد غذائی و قندی سعی در جبران این ضعف خواهد نمود که منجر به چاقی بیش از حد خواهد شد.
از علائم دیگر کمخونی (PICA ) یا آشغال خوری است یعنی شخص به مواد بدون ارزش غذائی مثل خاک، یخ، چیپس، پفک، شکلات و ….. تمایل شدید نشان داده و بدون اراده آنها را مصرف می کند.
برخی از این مواد بدون ارزش، دارای کالری نیستند (یخ) ولی برخی دیگر دارای کالری بسیار زیاد در حین آسیب زایی شدید میباشند (پفک).
۳- مصرف بیش از حد چائی منجر به افزایش ترشح اسید معده خواهد شد.
که این امر منجر به مصرف بیرویه غذا و به خصوص به صورت خردهخواری ( جهت آرام کردن وضعیتی که افزایش اسید در معده ایجاد نموده است) خواهد نمود.
چون با هر بار مصرف مواد غذائی تا مدتی ناراحتی ناشی از افزایش ترشح اسید در معده بهبود موقت یافته و مجدداً این حالت ناخوشایند در معده شروع خواهد شد.
۴- مصرف زیاد چای باعث خراب شدن و تیره شدن پوست می شود.
چایی به علت وجود مواد ادرار آور باعث افزایش خروج آب از بدن شده و منجر به خراب و تیره شدن پوست صورت ( از دست رفتن آب زیر جلدی) و یبوست ( از دست رفتن آب مدفوع) در برخی افراد میشود، در حالی که وقتی آب مصرف میکنیم از منافع آن استفاده می کنیم.
نتیجه نهایی
در این مطلب با ۴ مورد از مهم ترین عوارض مصرف بیش از اندازه چای آشنا شدیم. چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است که ممکن است به طور مستقیم چاق نکند ولی بطور غیر مستقیم منجر به چاقی میشود.
بنابراین باید بدانیم چه میزان از آن را مصرف کنیم تا دچار عوارض مصرف بیش از اندازه چای نشویم. این میزان اصولی برای پیروی از یک رژیم غذایی سالم و اصولی لازم و ضروری است.