تاثیر شکر بر مغز چیست؟+ ۵ اثر منفی شکر بر مغز موضوع امروز مقاله ما در وب سایت دکتر ریسمانچیان است. مصرف بیش از اندازه شیرینی و عدم تحرک می تواند فرد را دچار چاقی و اضافه وزن کند. اما عوارض جانبی دیگری هم دارد که شاید بیشتر ما از وجود آن ها بی خبر باشیم.
بیشتر مردم از تاثیر شکر بر مغز بی خبر هستند یا اینکه نمی دانند که اگر بدن در مقابل ایجاد انسولین مقاومت کند چه عوارضی خواهد داشت. و چرا گاهی از اوقات مغز تمایل به مصرف خوراکی های دارای شکر دارد.
زمانی که تاثیر شکر در مغز و بدن آگاه شوید، خود را ملزم می کنید که چندین مورد از خوراکی های دارای شکر را از رژیم غذایی روزمره خود حذف کنید، البته نه تمام چیز هایی که در طول زندگی روزمره خود مصرف دارید. به طور کلی مصرف بیش از حد قند برای سلامت مغز مضر است و می تواند منجر به کمبود حافظه، اعتیاد به قند و کاهش سلامت کلی بدن شود.
برای حفظ سلامت مغز، قند را در حد اعتدال و مطابق با دستورالعمل های توصیه شده مصرف کنید. در ادامه ی این مقاله می توانید به تاثیر شکر بر مغز چیست؟+ ۵ اثر منفی شکر بر مغز پی ببرید. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از بهترین رژیم غذایی می توانید با دکتر تغذیه در اصفهان مشورت نمایید.
تاثیر شکر بر مغز و بدن
برای درک بهتر اینکه تاثیر شکر بر مغز و بدن چیست؟، ابتدا لازم است با مواد غذایی که قند بالایی دارند آشنا شویم. به طور کلی رژیم غذایی با قند بالا می تواند منجر به افزایش گلوکز در مغز شود.
طبق مطالعات، مصرف بیش از حد گلوکز را با کمبودهای حافظه و اختلال در یادگیری مرتبط است. یکی دیگر از دلایل مضر بودن قند برای مغز این است که بر برخی از انتقال دهنده های عصبی تأثیر می گذارد که این می تواند منجر به اعتیاد به قند شود.
درواقع زمانی که بدن ما با کمبود قند مواجه شود، ارتباط سلول های ضروری و مهم از بین می رود و روی عملکرد شناختی تاثیر می گذارند. یکی از عارضه های ناشی از دیابت که گاهی فرد را با کاهش قند مواجه می کند، افت قند خون است.
اگر سطوح قند خون بالا و یا پایین باشد باعث تاثیر نامطلوبی روی مغز می گذارد. به طور مثال زمانی که قند خون بالاتر از از میزان نرمال باشد می تواند باعث زوال عقل شود.
حالا که تاثیر شکر بر مغز و بدن را متوجه شده ایم، مهم است که یک رژیم غذایی سالم را دنبال کنیم که میزان گلوکز آن کافی باشد. یعنی میزان گلوکز آن نه کم باشد که باعث کمبود و افت قند ما شود و نه زیاد باشد که ما را دچار بیماری دیابت کند.
امروزه تعداد زیادی غذای شیرین و قندی در سفره های ما وجود دارند. مغز ما بیش از هر عضو دیگری در بدن، انرژی مصرف می کند و این انرژی را از طریق گلوکز تامین می کند. غذاهایی که قند بالایی دارند، به سرعت هضم می شوند و باعث افزایش سریع سطح گلوکز خون می شوند.
برخی از این غذاها عبارتند از:
- غذاهای فراوری شده
- نوشابه و نوشیدنی های قندی
- غلات، دونات و نان سفید
- سیب زمینی ها
غذاهایی که قند پایینی دارند نیز می توانند به افراد در کنترل سطح قند خون و وزن بدن کمک کنند و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را کاهش دهند.
برخی از این غذاها عبارتند از:
- سبزیجات
- میوه ها
- لبنیات
- آجیل
- حبوبات
۵ اثر منفی شکر بر مغز
قند علاوه بر اثرات منفی بر مغز، به کل بدن نیز آسیب می رساند. حتی یک نمونه از افزایش گلوکز در جریان خون می تواند برای مغز مضر باشد و در نتیجه موارد زیر را به دنبال داشته باشد:
۱- افزایش ولع و ویار برای خوردن شکر بیشتر
زمانی که شما شکر را می چشید، گیرندهای زبان شما فعال شده و سیگنال ترشح دوپامین را به مغز ارسال می کنند. با خوردن مجدد شکر، اعتیاد به دوپامین ایجاد می شود و ولع شما را برای خوردن بیشتر شکر، افزایش می دهد. همین فرآیند زمینه ساز اعتیاد به قند و شکر می شود.
۲- نقص در حافظه و التهاب در مغز
مصرف بیش از حد شکر باعث بوجود آمدن مقاومت انسولین در بدن می شود که وظیفه آن، ایجاد تعادل میزان شکر در خون می باشد. بنابراین زقتی انسولین پایین بیاید، در قدرت حافطه هم تاثیر بدی می گذارد. به طور کلی التهاب در مغز می تواند به مشکلات بیشتر حافظه و نقص آن کمک کند.
اما خبر خوب این است که این آسیب التهابی ناشی از قند ممکن است دائمی نباشد.طبق تحقیقات دانشمندان، آسیب حافظه ناشی از مصرف قند را می توان با پیروی از رژیم غذایی کم قند و GI معکوس کرد.
علاوه بر این، تحقیقات منتشر شده نشان می دهد که، کاهش مصرف قند و مکمل با اسیدهای چرب امگا ۳ و کورکومین باعث بهبود حافظه کاری نیز می شود.
۳- اختلال در خلق و خو
یکی دیگر از تأثیرات جدی شکر بر مغز، تأثیر آن بر خلق و خو است. مصرف بی رویه شکر می تواند باعث اختلالات جدی در خلق و خو از جمله: اختلال در پردازش احساسات و عواطف، افزایش اضطراب و افسردگی و اختلال روانی شود.
۴- اختلال در یادگیری و عروق خونی مغز و چشم
چهارمین مورد از تاثیر شکر بر مغز اختلال در یادگیری و عروق خونی مغز و چشم می باشد. مصرف بیش از حد قند باعث آسیب مغزی پیشرونده می شود. درواقع قرار گرفتن مکرر در معرض سطوح بالای گلوز ظرفیت ذهنی را کاهش می دهد که در یادگیری شما نیز اختلال ایجاد می کند. مطالعات نشان می دهد که آسیب مغزی پیشرونده منجر به نقص در مواردی مانند، یادگیری، حافظه و سایر عملکرد های شناختی نیز می شود.
۵- تشدید بیماری آلزایمر
تحقیقات نشان می دهد، هر شکر اضافه شده در غذای ما خطرناک است. ما میتوانیم با مصرف میوههای تازه به جای قندهای تصفیه شده از این خطرات جلوگیری کنیم.
به طور کلی مصرف بیش از حد شکر در رژیم غذایی روزانه می تواند در فعالیت های مغز اختلال ایجاد کند و در طولانی مدت نیز ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر را تشدید کند. بنابراین یکی دیگر از اثرات منفی شکر بر مغز تشدید بیماری آلزایمر است.
آیا واقعا شکر به اندازه کوکائین اعتیادآور است؟
در ادامه مبحث تاثیر شکر بر مغز چیست؟+ ۵ اثر منفی شکر بر مغز در مورد اعتیادآور بودن شکر صحبت می کنیم. بحث های داغ مقاله ای در یک مجله پزشکی مطرح شده است که نشان می دهد شکر باید به عنوان یک داروی اعتیاد آور در نظر گرفته شود و حتی می تواند با مواد مخدری مانند کوکائین همتراز باشد.
طبق همین تحقیقات شکر می تواند به عنوان دروازه ای برای ورود الکل و سایر مواد اعتیاد آور عمل کند. مطالعات نشان می دهد که قند بیش از حد می تواند خطر افسردگی را در مردان افزایش دهد.
شواهد نشان می دهد که مواد مخدر مثل کوکائین روی مغز تاثیر می گذارند و این ناحیه را فریب می دهند و باعث می شوند که هورمون دوپامین در اثر مصرف مواد مخدر فعال شوند، دقیقا مثل زمانی که این سیستم با خوردن غذا پاسخ طبیعی می دهد.
درواقع مصرف شکر اثراتی مشابه کوکائین ایجاد می کند، خلق و خو را تغییر می دهد، باعث ایجاد نقص در حافظه و التهاب در مغز می شود و در کل منجر به نقص در مواردی مانند، یادگیری، حافظه و سایر عملکرد های شناختی می شود.
به طور کلی مصرف شکر یک نگرانی جدی است. تحقیقات نشان می دهد که در حیوانات، در واقع از کوکائین هم اعتیادآورتر است، بنابراین شکر تقریباً احتمالاً پرمصرفترین ماده اعتیادآور در سراسر جهان است که سلامتی ما را به خطر می اندازد.
طی تحقیقاتی، فعالیت مغز موش ها با قرار گرفتن در کنار کوکائین و شکر مورد مقایسه قرار گرفت. در این مقایسه موش ها به صورت متوالی هفت روز در کنار کوکائین و آب قرار گرفتند.
پس از جمع آوری و مطالعه بر روی مغز و سلول های موش ها متوجه شدند که سیل عظیمی از سلول های عصبی سیستم پاداش مغز را فعال کرده و تا دورترین قسمت های بدن روانه می کند.
و پس از مقایسه تاثیر شکر و کوکائین بر روی موش ها متوجه شدند که بعد از قرار گرفتن در معرض هر دو سیستم پاداش مغز موش ها فعال می شود. اما موش ها تمایل بیشتری به شکر دارند. بنابراین تاثیر شکر بر مغز موش ها با انجام این تحقیقات اثبات شد.