خواص چای سبز+8 خواص مهم چای سبز برای سلامتی بدن موضوع امروز مقاله ما در وب سایت دکتر ریسمانچیان است.
آیا می دانید که چای سبز به غیر از مدیریت وزن فواید و خواص دیگری نیز دارد که ممکن است شما را شگفت زده کند؟. چای یکی از نوشیدنی های محبوب در سراسر جهان است. اغلب مردم از چای سیاه، سبز و اولانگ استفاده می کنند. در این میان چای سبز دارای خواص و فواید قابل توجهی برای سلامتی انسان است.
چای سبز در قرن هفدهم از ژاپن به هند آورده شده و در حال حاضر به صورت عمده در آسیا، اروپا، ایالات متحده و شمال افریقا مصرف می شود. به طور کلی در 100 گرم چای سبز دم کرده مواد مغذی از جمله؛ پروتئین، روی، آهن، منگنز، مس، ویتامین C، B1، B2، B3، B6، کافئین و … وجود دارد که برای سلامتی بدن انسان مفید هستند.
مهم ترین خواص چای سبز، کنترل و کاهش وزن است. اما قبل از استفاده از این داروی گیاهی و هر دارویی گیاهی دیگری با دکتر تغذیه در اصفهان مشورت کنید.
در ادامه به برخی از خواص و مزایای نوشیدن چای سبز می پردازیم:
– کاهش خطر ابتلا به سرطان
– یک آنتی اکسیدان قوی
– ضد میکروب و ویروس
– بهبود سلامت قلب
– کاهش التهاب
– کمک به درمان آرتریت
– کاهش سطح کلسترول
8 خواص مهم چای سبز برای سلامتی
1- سلامت قلب و سیستم گردش خون
طبق مطالعات انجام شده در سال 2009 چای سبز خطر ابتلا به بیماری های گردش خون از جمله تصلب شرایین را کاهش می دهد. این ماده ارزشمند هم چنین به کاهش سطح کلسترول خون به میزان قابل توجهی نیز کمک می کند.
طبق مطالعات صورت گرفته مشخص شد که نوشیدن چای سبز حتی پس از سکته قلبی باعث ترمیم سلول های آسیب دیده و رگ ها می شود. به طور کلی دانشمندان ماده ای شیمیایی در چای سبز شناسایی کرده اند که از قلب در برابر آسیب های مختلف حفاظت می کند.
2- کاهش خطر ابتلا به سرطان
طبق مطالعاتی که در سال 2010 صورت گرفت مشخص شد که چای سبز به دلیل ترکیبات زیست فعال مانند کاتچین به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کند. درواقع این ترکیبات ممکن است رشد سلول های سرطانی را مهار کنند و باعث مرگ سلول های سرطانی شوند.
البته این مطالعات در حال حاضر بر روی مدل های حیوانی انجام شده و برای تأیید این موضوع که آیا واقعاً چای سبز خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد یا خیر؟، باید مطالعات بیشتری صورت گیرد و نتایج دقیق تری ارائه شود.
3- کاهش سطح قند خون
طبق جدیدترین تحقیقات در مورد خواص چای سبز کاتچین های موجود در چای سبز مانع از ورود گلوکز به سلول ها و در نتیجه کاهش سطح گلوکز خون می شوند. در نتیجه نوشیدن چای سبز برای دیابت نوع 2 مفید است. البته این مطالعات بر روی مدل های حیوانی به اثبات رسیده و برای نتیجه دقیق تر لازم است مطالعات بیشتری بر روی انسان انجام شود.
4- خواص چای سبز برای کنترل وزن و لاغری
یکی از دلایلی که این روزها باعث می شود افراد چای سبز بنوشند، خواص چای سبز برای لاغری و کنترل وزن است. طبق مطالعات اخیر کاتچین موجود در چای سبز به کاهش وزن کمک می کند.
این کاتچین ها آنزیم های گوارشی (لیپاز پانکراس، آمیلاز، گلوکوزیداز) را مهار کرده که منجر به کاهش جذب چربی و قند و در نتیجه کاهش وزن می شود. البته قبل از تغییر در رژیم غذایی خود باید با دکتر رژیم لاغری و متخصص تغذیه مشورت کنید.
5- چای سبز و درمان التهاب روده
یکی دیگر از خواص نوشیدن چای سبز، درمان بیماری التهاب روده (IBD) است که در نتیجه التهاب دستگاه گوارش ایجاد می شود.
طبق تحقیقات جدید دانشمندان کاتچین و پلی فنول های موجود در چای سبز با تحریک آنزیم های آنتی اکسیدانی و کاهش سیتوکین های التهابی، التهاب دستگاه گوارش که ممکن است با علائم اسهال، درد شکم، خستگی و کاهش اشتها همراه باشند را کاهش می دهد. البته در صورت مشاهده هر کدام از این علائم باید به پزشک مراجعه کنید.
6- چای سبز و درمان آکنه
در سال 2019 مطالعه ای جدیدی صورت گرفت که نشان داد مصرف خوراکی چای سبز و استفاده موضعی از عصاره آن برای درمان آکنه مفید است. این هم یکی دیگر از خواص چای سبز است که شما را شگفت زده می کند.
همان طور که اشاره کردیم کاتچین های موجود در چای سبز خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی دارند. از این رو چای سبز برای درمان آکنه و التهاب ناشی از آکنه مفید است و به عنوان یک مهاجم به میکروب هایی که مسئول آکنه هستند حمله می کند و آن ها را از پای در می آورد.
7- چای سبز و درمان کبد چرب
یکی دیگر از خواص چای سبز این است که چای سبز با کاهش سطح کلسترول خون، خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش می دهد. پلی فنول های موجود در چای سبز برای درمان بیمارانی که کبد چرب دارند نیز مفید است.
چرا که غلظت آنزیم های (آلانین، ترانس آمیناز و اسپارتات ترانس آمیناز) که نشانگر بیماری کبد چرب است را کاهش می دهند. البته این مطالعات هم بر روی مدل های حیوانی انجام شده و برای بررسی دقیق تر نیاز است که مطالعات بیشتری بر روی انسان نیز انجام شود.
8- چای سبز و جوانی
میزان قابل توجهی آنتی اکسیدان که در حفظ و شادابی پوست موثر هستند در چای سبز وجود دارد که روند پیری سلول ها را به تعویق می اندازد. به همین دلیل چای سبز را به عنوان یک نوشیدنی و داروی ضد پیری (Aging – Anti) می شناسند.
چای سبز را چگونه مصرف کنیم؟ مقدار مجاز مصرف روزانه چای سبز چقدر است؟
مقداری برگ چای سبز را درون آب جوش بریزید و کمی صبر کنید تا دم بکشد. سپس چای سبز را با استفاده از صافی در فنجان بریزید و نوش جان کنید. برای طعم دار کردن چای سبز می توانید از دارچین، زنجبیل، لیمو، نعناع، بابونه و … هم استفاده کنید.
درست است که چای سبز خواص زیادی دارد اما برای اطلاع از مقدار مجاز مصرف چای سبز بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی چای سبز
در بخش های قبلی خواص چای سبز را بررسی کردیم و متوجه شدیم که چای سبز خاصیت زیادی دارد اما عوارض جانبی زیادی هم دارد که بهتر است مورد توجه قرار گیرند. از جمله:
– چای سبز ممکن است باعث عصبی شدن و اضطراب شدید شود.
– در برخی موارد چای سبز باعث سردرد می شود.
– ممکن است چای سبز باعث لرزش شود.
– چای سبز فشار خون را کاهش می دهد.
– مصرف چای سبز ممکن است باعث بیقراری شود.
– چای سبز در مواردی باعث بی خوابی می شود.
توصیه می کنیم در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی پس از نوشیدن چای سبز فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
اقدامات احتیاطی برای مصرف چای سبز
درست است که خواص چای سبز برای سلامتی بدن بسیار زیاد است اما هنگام استفاده از این گیاه دارویی باید اقدامات احتیاطی زیر را در نظر بگیرید:
– زنان باردار و شیرده قبل از مصرف چای سبز با پزشک خود مشورت کنند.
– افراد مبتلا به بیماری های کبدی قبل از مصرف چای سبز با پزشک متخصص خود صحبت کنند.
– به طور کلی قبل از مصرف چای سبز باید با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
بدون تردید خواص چای سبز بر کسی پوشیده نیست اما ممکن است چای سبز با داروهایی که شما مصرف می کنید تداخل داشته باشد. به طور مثال چای سبز با نادولول (دارویی که برای فشار خون بالا و بیماری قلبی مصرف می شود) تداخل دارویی دارد. یا ممکن است چای سبز جذب آتروپین (دارویی که برای اسهال) را کاهش دهد.
همچنین ممکن است با وارفارین (دارویی که برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می شود) تداخل داشته باشد. به طور کلی اگر تحت درمان دارویی هستید و بیماری خاصی دارید قبل از مصرف چای سبز باید با پزشک خود مشورت کنید.