سوزش معده و سردل؛ هر آنچه که باید بدانید!

سوزش معده و سردل

امروزه و با ورود تکنولوژی به تاروپود زندگی ما، تمام عادات و آداب‌ورسوم انسان‌ها اعم از خوابیدن، بیدارشدن، دوش گرفتن، غذاخوردن و  فعالیت‌های روزانه دچار تغییرات بزرگ و اساسی شده است. یکی از این تغییرات مهم عادت غذاخوردن است که تأثیر مستقیم خود را بر معده و دستگاه گوارشی می‌گذارد. سوزش سر معده احساس درد ناخوشایندی است که در بالای معده و اصطلاحاً سردل حس شده و گاهاً منجر به احساس درد در قسمت پشت و کمر نیز می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم درباره علت سوزش معده و سردل، بحث و گفتگو بنشینیم.

سوزش معده و سردل

محل قرار گرفتن معده دقیقاً در انتهای مری و پشت قفسه سینه بوده و با لمس دست قابل احساس است. معده ما برای اینکه بتواند منابع غذایی مختلف را هضم کرده و به روده انتقال دهد، از اسید معده استفاده می‌کند. سوزش معده زمانی اتفاق می‌افتد که این اسید معده بنابه‌دلایلی به سمت بالا و حلق کرده و طعم تلخی را به گلو منتقل می‌کند.

به عمل برگشتن اسید معده به سمت بالا و حلق، رفلکس معده می‌گویند. رفلکس معده در اثر عواملی مانند وجود مشکل در دستگاه گوارش، عدم تحرکی کافی، خوردن غذاهای سنگین و پرچرب، پرخوری، درست نجویدن غذا، دراز کشیدن بلافاصله پس از خوردن غذا و دلایل دیگر که در ادامه توضیح داده خواهند شد به وجود می‌آید. اغلب افراد درمان سوزش معده و سردل را با ایجاد تغییرات در سبک زندگی و استفاده از داروهای خانگی رقم می‌‌زنند؛ اما اگر این حالت روزانه برایتان اتفاق می‌افتد، احتمالاً مشکل جدی‌تر از آن است که بخواهید پشت گوش انداخته و آن را نادیده بگیرید. پس بهتر است سریع‌تر به متخصص گوارش مراجعه کنید.

درمان سوزش معده

برخی از داروها می‌توانند به کاهش سوزش معده کمک کنند. البته باید توجه داشت که این داروها باید حتماً توسط پزشک برای بیمار تجویزشده باشد که این داروها شامل موارد زیر هستند:

داروهای ضد اسید معده که در عمل می‌توانند اسید معده را خنثی کنند. مصرف این داروها می‌تواند به‌سرعت باعث تسکین ناراحتی بیمار شوند. داروهای ضد اسید معده ممکن است پس از خوردن غذا، قبل از خواب، یا در هر زمان موردنیاز دیگر مصرف شوند تا به‌این‌ترتیب تأثیر زیاد اسید معده را  کاهش داده و یک پوشش محافظ بر روی دیواره مری ایجاد نمایند.

داروهای کاهنده اسید معده که می‌توانند سطح ترشح اسید معده را کاهش دهند. این داروها دارای سرعت عمل مشابه داروهای ضد اسید نیستند، اما می‌توانند در دوره زمانی طولانی‌تر برای بیمار مفید باشند.

مهارکننده‌های پروتون پمپ مثل لانسوپرازول و امپرازول می توانند اسید معده را کاهش دهند.

اگر درمان‌های معمول در این رابطه جواب نداد یا دارای اثربخشی مناسب نبود، لازم است به پزشک مراجعه کنید که ممکن است داروهایی را برای بهبود وضعیت بیمار تجویز کنند. مهارکننده‌های پروتون پمپ از انواع داروهایی هستند که مانع تولید اسید معده می‌شوند. این داروها شامل موارد زیر هستند:

  1. امپرازول
  2. رابپرازول
  3. پنتوپرازول
  4. لانزوپرازول

علائم سوزش معده

علائم سوزش معده شامل موارد زیر است:

  • درد به‌صورت سوزش در سینه که معمولاً این سوزش معده بعد از غذا خوردن و در زمان شب احساس می‌شود
  • دردی که با دراز کشیدن یا خم شدن بدتر می‌شود
  • بیماری رفلاکس معده به مری یکی از نشانه‌های سوزش معده است. در این حالت اسید معده به مری برمی‌گردد و باعث درد و سوزش معده تا گلو می‌شود. این درد به‌صورت احساس سوزش پشت جناغ سینه یا استخوان سینه به‌صورت گرفتگی یا درد شدید احساس می‌شود. بسیاری از مواقع درد ناشی از رفلاکس اسیدی ممکن است با درد مربوط به حمله قلبی اشتباه گرفته شود.
  • درد ناشی از سوزش معده می‌تواند در قسمت پایین سینه احساس شود یا در مواقع خاص به سمت پشت گلو توسعه پیداکرده و همراه با نفخ شکم باشد. در این حالت یک مزه تند در پشت گلو احساس می‌شود. اگر رفلکس اسیدی نزدیک حنجره در گلو باشد، می‌تواند باعث ایجاد سرفه یا گرفتگی صدا شود. رفلکس اسیدی معده با شدت زیاد و در طول دوره‌های زمانی طولانی می‌تواند باعث از بین رفتن مینای دندان‌ها شده و درنهایت منجر به ایجاد پوسیدگی دندان شود.
  • علائم این بیماری اغلب پس از صرف غذای سنگین، خم شدن به جلو، یا دراز کشیدن بیشتر احساس می‌شود. به‌این‌ترتیب بسیاری از افراد ممکن است سوزش معده را در زمان بیدار شدن از خواب احساس نمایند.

چه غذاها و نوشیدنی‌هایی برای پیشگیری و درمان سوزش سر معده مناسب است؟

برای درمان خانگی و مصرف غذاهای مناسب برای سوزش معده، به نکات زیر توجه کنید. قبل از مصرف این مواد غذایی با پزشک خود مشورت کنید.

زنجبیل

مصرف زنجبیل یا دم‌نوش زنجبیل به کاهش التهاب دستگاه گوارش و سوزش معده کمک می‌کند. می‌توانید قبل از هر وعده غذایی مقداری آب زنجبیل را با عسل ترکیب کرده و میل کنید.

لبنیات پروبیوتیک

لبنیات پروبیوتیک و بدون لاکتوز برای افرادی که دستگاه گوارش حساسی دارند بسیار مفید است. این لبنیات، باکتری‌های مفید روده و معده را افزایش می‌دهد و میزان ترشح اسید معده را کنترل می‌کند.

سرکه سیب

سرکه سیب در تنظیم مقدار ترشح اسید معده موثر است. به همین دلیل یکی از روشهای موثر درمان خانگی سوزش معده محسوب می‌شود. می‌توانید مقداری سرکه سیب را با آب ولرم ترکیب کرده و میل کنید.

آلوئه‌ورا

استفاده از آب و میوه آلوئه‌ورا می‌تواند در کاهش درد و سوزش معده موثر باشد.

بابونه

دم‌نوش بابونه که از ترکیب گل‌های خشک بابونه و آب جوش درست می‌شود، برای مشکلات گوارشی مفید است. می‌توانید این دم‌نوش را با مقداری عسل مصرف کنید.

موز

مصرف روزانه موز میزان ترشح اسید معده را کنترل می‌کند و احتمال بروز درد و گرفتگی معده را کاهش می‌دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

سوزش و درد معده ازجمله بیماری‌های بسیار درناک است که با ایجاد احساس درد در قفسه سینه و گرفتگی عضلات و… همراه است. هر زمانی که نشانه کوچکی از سوزش معده داشتید به دکتر رژیم لاغری در اصفهان مراجعه کنید.

البته این را هم باید بدانید که بهترین راه درمان سوزش معده اصلاح سبک زندگی و نوع تغذیه است. با این کار علاوه‌بر درمان سوزش معده و حتی جلوگیری از ایجاد این بیماری، سلامت سایر اندام‌های خود را نیز تضمین خواهید کرد. به همین دلیل هم متخصص تغذیه در این رابطه می‌تواند شما را راهنمایی کند.

سوزش معده بیماری مخصوص بزرگ‌سالان نیست. ممکن است کودکان کم سن نیز به آن مبتلا شوند. اگر کودک شما دچار دل دردهای پی‌درپی شد حتما او را به دکتر تغذیه نشان دهید. در آخر هم سعی کنید تا حد امکان توصیه‌های دکتر تغذیه را در رژیم غذایی خود و کودکان‌تان رعایت کنید.

دکتر منصور ریسمانچیان بهترین دکتر رژیم لاغری در اصفهان است. ایشان با بیش از 10 سال سابقه در این حوزه میتواند به شما براساس نیازی که دارید رژیم غذایی دهد. شما میتوانید به مطب ایشان مراجعه کنید و بهترین سبک زندگی و غذایی را برای سلامتی خود انتخاب کنید.

منبع: https://b2n.ir/u47277

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *