نشانههای کمبود آهن در بدن چیست؟ آیا این بیماری درمان میشود؟ کمبود آهن در بدن علائم گوناگونی دارد و ممکن است این نشانهها در افراد متفاوت باشد. کمبود آهن یا فقر آهن زمانی رخ میدهد که تعداد گلبولهای قرمز در بدن کم شود. کاهش غیر نرمال هموگلوبین و گلبول های قرمز، تحت عنوان کم خونی شناخته میشود. در این مقاله قصد داریم نشانههای کمبود آهن را نام برده و راه حل درمانی پیشنهاد بدیم. اگر برای دریافت برنامه غذایی امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از دکتر ریسمانچیان، رژیم غذایی غیر حضوری دریافت کنید.
فقر آهن چیست؟
باید نشانههای کمبود آهن در بدن را جدی بگیرید. این بیماری آسیب جدی به بدن وارد میکند. آهن یک ماده معدنی در بدن به شما میرود و برای ساخت هموگلوبین ضروری است. در نتیجه وقتی دچار فقر آهن میشوید، هموگلوبین خون شما پایین میآید. هموگلوبین به عنوان یک پروتئین در گلبولهای قرمز شناخته میشود و به گلبولهای قرمز این امکان را میدهد تا اکسیژن را در بدن حمل کنند. بنابراین وقتی این پروتئین در بدن کاهش پیدا کند باعث میشود تا اکسیژن کافی به بافت ماهیچهها نرسد. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که یک مورد از آن فقر آهن است. نشانههای کمبود آهن در بدن شامل: رنگ پریدگی، سندروم پاهای بی قرار و بی حالی میشود. فقر آهن در جهان بسیار شایع بوده و به دلیل عدم پیروی از رژیم غذایی مناسب به وجود میآید. مصرف ناکافی آهن سبب بروز چنین بیماری میشود. فقر آهن مشکلات دیگری برای بدن به وجود میآورد. برای مثال تمرکز را کاهش داده و منجر به ریزش مو میشود. البته اینها تنها نشانههای کم خونی نیستند. علائم کمبود آهن میتواند بسیار زیاد و اذیت کنده باشد و آرام و قرار را از شما بگیرد. این بیماری اگر درمان نشود، آسیب جبران ناپذیری به بدن وارد میکند.
نشانههای کمبود آهن در بدن چیست؟
نشانههای کمبود آهن با توجه به شدت و سرعت پیشرفت بیماری متفاوت میباشد. از طرفی ممکن است افرادی که دچار بیماری کمبود آهن هستند، هیچ علائمی نداشته باشند. در قسمت زیر به چند مورد از مهمترین علایم و نشانهها اشاره میکنیم؛
- احساس ضعف و خستگی
- سرگیجه
- سردرد
- کاهش اشتها
- افزایش ضربان قلب
- عدم تمرکز
- کمبود انرژی
- پاهای بی قرار
- خواب آلودگی
- بیحوصلگی
- تنگی نفس
- تمایل به مصرف یخ و خاک
خستگی
افرادی که دچار فقر آهن هستند همیشه احساس خستگی و بیحالی میکنند. خستگی ممکن است در کل طول روز ادامه داشته باشد و افراد را از انجام فعالیتهای روزانه باز دارد. افرادی که این نشانههای کمبود آهن در بدن را دارند, احساس ضعف و بیحوصلگی کرده و بهرهوری ضعیفی دارند. به طور کلی انرژی آنها در طول روز بسیار پایین است.
رنگپریدگی
افرادی که دچار کمبود آهن و کم خونی هستند همیشه رنگ پریده بوده و رنگ آنها مایل به زرد است. به علاوه قسمت داخلی پلک پایین آنها نیز کمرنگ میباشد. میتوانید با انگشت اشاره قسمت پایینی پلک خود را پایین بکشید و رنگ آن را بررسی کنید. در برخی مواقع افرادی که دچار کم خونی هستند، لبها، ناخنها و حتی لثههای کمرنگی دارند.
خواب آلودگی
خواب آلودگی یکی دیگر از نشانههای مهم فقر آهن و کم خونی است. حتما باید نشانههای کمبود آهن در بدن را جدی بگیرید و برای درمان آن اقدام کنید. کم خونی باعث میشود عضلات انرژی کافی دریافت نکنند. در نتیجه همیشه احساس خواب آلودگی و بی حوصلگی میکنید.
سرگیجه
سرگیجه یکی از علائم کمبود آهن شناخته میشود، اما نمیتوان به طور قطعی گفت که دلیل سرگیجه کم خونی و فقر آن است؛ چرا که ممکن است بیماریهای دیگر منجر به این عارضه شده باشند. وقتی میزان آهن در بدن کم شود، اکسیژن کافی به مغز نرسیده و علائمی مانند سردرد و سرگیجه و سبکی سر بروز پیدا میکند.
تنگی نفس
تنگی نفس یکی دیگر از مهمترین نشانههای کمبود آهن در بدن است. پایین بودن هموگلوبین در خون باعث تنگی نفس میشود، زیرا در این صورت میزان اکسیژن رسانی کاهش پیدا کرده و ماهیچهها اکسیژن کافی دریافت نمیکنند. در نتیجه با انجام فعالیتهای روزمره ساده دچار افت تنفس و تنگی نفس میشوید.
افزایش ضربان قلب
افزایش ضربان قلب یکی دیگر از علائم فقر آهن است. ضربان قلب تند و غیر طبیعی ممکن است نشانگر آنمی شدید باشد. آنمی شدید منجر به نارسایی قلبی نیز میشود. علائم کمبود آهن در مردان و زنان شبیه به هم است، هرچند احتمال دارد در برخی افراد تفاوتهایی وجود داشته باشد.
نشانههای ظاهری کمبود آهن چیست؟
حال که با نشانههای کمبود آهن در بدن آشنا شدید، به چند نکته در مورد علائم ظاهری آن اشاره میکنیم. علائم ظاهری این بیماری شامل؛ رنگ پریدگی پوست، شکنندگی ناخنها، ترک خوردگی گوشه لبها، خشک شدن مو و پوست، سردی دست و پاها، زخم در دهان، رنگ پریدگی پلک پایین و رنگ پریدگی ناخن و… میشود.
درمان کمخونی و فقر آهن
در صورتی که علائمی که در این مقاله اشاره کردیم را دارید بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید. این بیماری تنها با یک آزمایش خون ساده قابل تشخیص بوده و مصرف مکملهای درمانی و رژیم غذایی مناسب درمان میشود. برای کاهش نشانههای کمبود آهن در بدن میتوانید خوراکیهای آهن دار مصرف کنید. برای مثال، مصرف غلات، میوههای خشک، جگر و حبوبات میتواند مفید باشد.
جمع بندی
در این مقاله در مورد فقر آهن بحث کرده و نشانههای آن را نام بردیم. فقر آهن صدمات زیادی به بدن وارد کرده و روند کلی بدن را مختل میکند. این بیماری علائم مختلفی دارد و ممکن است این نشانهها در بدن افراد متفاوت باشد. حتی در برخی مواقع بیماران هیچگونه علائمی ندارند، بنابراین تنها راه دقیق شناسایی این بیماری، آزمایش خون است. البته شناخت نشانههای کمبود آهن در بدن، بسیار مهم است.