در مورد عوارض دیر شام خوردن چه میدانید؟ شاید فکر کنید دیر شام خوردن ضرر چندانی به بدنتان وارد نمیکند، اما این تصور کاملاً اشتباه است. اگر بعد از ساعت ۹ به بعد شام بخورید احتمال سکته مغزی در شما افزایش پیدا میکند. بنابراین بهتر است عادت نادرست دیر غذا خوردن را کنار گذاشته و در ساعات درست و وعده غذایی خود را مصرف کنید. ما در این مقاله قصد داریم در مورد مهمترین مضرات دیر شام خوردن بحث کنیم، اگر شما هم دیر شام میخورید و در مورد عوارض آن چیزی نمیدانید، تا آخر مقاله همراه ما باشید.
عوارض دیر شام خوردن چیست؟
دیر شام خوردن میتواند عوارض و مشکلاتی را به همراه داشته باشد. برخی از این عوارض عبارتند از:
مختل شدن عملکرد بدن
مصرف دیرهنگام شام سبب مختل شدن خونرسانی به عضلات و مغز میشود. این مورد خستگی عضلانی را در پی داشته و سبب تحریک عصب میشود.
ابتلا به سرطان روده
از طرفی عادات غذایی نادرست در اواخر شب احتمال ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد.
مشکلات گوارشی
مصرف غذا در اواخر شب فرایند گوارش را مختل کرده و مشکلاتی نظیر سوء هاضمه و رفلاکس معده و در اکثر موارد یبوست را به دنبال دارد.
افزایش وزن
چاقی و اضافه وزن یکی دیگر از عوارض دیر شام خوردن است. وقتی دیر وقت شام میخورید، سوخت و ساز بدن به حداقل رسیده و احتمال اضافه وزن افزایش پیدا میکند. به همین دلیل متخصصان تغذیه پیشنهاد میکنند چند ساعت قبل از خواب وعده شام را میل کنید. به طور کلی بهتر است وعده غذایی خود را ۱ تا ۲ ساعت پیش از خواب مصرف کنید. شب هنگام هرگز غذای چرب پرکالری و سنگین نخورید. اگر غذایی که برای شام در نظر گرفتهاید زیاد و سنگین است، آن را نصف کرده و نصفی از آن را غروب و نصف دیگر را دو ساعت قبل از خواب میل کنید. چاقی یا اضافه وزن خود عاملی مهم در بروز سرطان روده است.
بالا رفتن فشار خون و قند دیگر عوارض دیر شام خوردن
مصرف دیرهنگام شام احتمال بالا رفتن فشار خون و قند را افزایش میدهد. افزایش فشار خون نیز به رگهای خونی آسیب وارد کرده و سبب سکته مغزی و قلبی میشود. بیماران دیابتی حتما باید غذای خود را در زمان درست مصرف کنند. به طور کلی داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف غذا در زمان درست به شما کمک میکند تا بدن سالمتری داشته باشید و با انرژی بیشتری کارهایتان را انجام دهید.
کاهش انتخابهای سالم ما
خیلی کم پیش میآید که آخر شب تصمیم بگیریم یک غذای سالم درست کنیم زیرا تنبلی باعث میشود تا به سراغ غذاهای فرآوری شده و پرچرب یا غذاهای پرکالری و شیرین برویم. عوارض دیر شام خوردن، باعث میشود به مرور زمان به فردی بیحوصله، بی انرژی و مریض تبدیل شوید. زیرا در ساعتهای پایانی شب انتخابهای سالم ما کمتر میشود. الگوی غذایی نادرست به مرور زمان احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و دستگاه گوارش را افزایش میدهد. به طور کلی شبها میل ما برای مصرف غذای ناسالم افزایش پیدا میکند و ترجیح میدهیم با کربوهیدرات خود را سیر نگه داریم.
افزایش مقاومت به انسولین
مصرف غذاهای شیرین سطح انسولین در بدن را افزایش میدهد و منجر به افزایش مقاومت بدن به انسولین میشود. افزایش مقاومت بدن به انسولین نیز عاملی تاثیرگذار در بروز سرطان روده بزرگ است.
اختلال در خواب عوارض دیر شام خوردن
پرخوری و مصرف غذاهای پرچرب و پرکربوهیدرات در اواخر شب الگوی خواب را به هم زده و کیفیت خواب را کاهش میدهد. از طرفی ممکن است سبب اختلال در عملکرد سیستم ایمنی و تنظیم هورمونها شود. به علاوه پر بودن معده، سبب بیخوابی میشود و مشکلاتی نظیر نفخ و سوزش معده، کیفیت خواب را کم میکنند.
تأثیر بر متابولیسم
زمانبندی نادرست در مصرف وعدههای غذایی بر متابولیسم بدن تاثیر منفی میگذارد. با داشتن رژیم غذایی مناسب، سرعت متابولیسم افزایش پیدا کرده و زودتر به وزن ایدهآل خود میرسید.
تأثیر بر خلق و خو
دیر شام خوردن سبب تغییرات خلق و خو و افزایش استرس شده و انرژی شما را در روز بعد کاهش میدهد.
چند نکته طلایی برای مصرف شام
حالا که با عوارض دیر شام خوردن آشنا شدیم، به چند نکته مهم در مورد مصرف شام اشاره میکنیم.
1_ وعدههای غذایی خود را کم کرده و بیشتر از پروتئین و سبزیجات و میوهها استفاده کنید.
2_ تند غذا خوردن را فراموش کرده و با آرام خوردن از غذای خود لذت ببرید.
3_ در طول روز وعدههای غذایی خود را به قسمتهای کوچک تقسیم کرده و در ساعات مختلف میل کنید به این شکل تا وعده شام گرسنه نمیمانید و کمتر پرخوری میکنید.
جمع بندی
دیر غذا خوردن میتواند تاثیر منفی بر عملکرد ارگانهای مختلف بدن داشته باشد، به همین دلیل متخصصان تغذیه پیشنهاد میکنند حتما قبل از ساعت 9 شب شام بخورید. چاقی یکی از عوارض دیر شام خوردن است بنابراین اگر قصد کاهش وزن دارید و در دوره رژیم غذایی هستید، حتما باید وعدههای غذایی را در ساعت درست مصرف کنید. مصرف غذا در ساعتهای پایانی شب منجر به پرخوری شده و افزایش وزن و چاقی را به دنبال دارد.