اشتهای کاذب تفاوت زیادی با گرسنگی دارد. برای مثال فرض کنید دو ساعت بعد از غذا خوردن، در حالی که دارید سریال مورد علاقه تان را تماشا میکنید، احساس گرسنگی به شما دست میدهد. این همان احساس گرسنگی کاذب است. در واقع شما گرسنه نیستند، فقط دلتان هوس خوردن کرده و در اکثر مواقع برای رفع گرسنگی به سراغ کربوهیدرات میروید. مصرف بیرویه مواد غذایی میتواند همه تلاشهای شما برای تناسب اندام و کاهش وزن را بر باد دهد. رفع اشتهای زیاد ناگهانی، چالش مهم در پروسه کاهش وزن است. خوشبختانه با کمک رژیم غذایی دکتر ریسمانچیان، میتوانید اشتهای زیادتان را کنترل کنید در این مقاله قصد داریم دلایل گرسنگی کاذب را بررسی کرده و راهکار موثری برای رفع آن بیان کنیم.
اشتهای کاذب چیست؟
اشتهای زیاد ناگهانی یا گرسنگی کاذب، به حالتی گفته میشود که فرد احساس گرسنگی کند اما بدن نیازی به دریافت مواد غذایی نداشته باشد. علت اشتهای زیاد ناگهانی، به دلایل روانی، فیزیولوژیکی و محیط زندگی برمیگردد. بنابراین گرسنگی کاذب ربطی به مشکلات جسمی و یا کمبود انرژی ندارد. در اینجور مواقع به سراغ مواد غذایی ناسالم و پرکالری میرویم. این موضوع علاوه بر افزایش وزن، مشکلات جسمی مانند معده درد و دیابت را به دنبال دارد. از طرفی افزایش وزن سبب مشکلات روانی مانند استرس میشود. وقتی احساس گرسنگی کاذب کنید، صبر نداشته و حساس میکنید که نیاز فوری به دریافت مواد غذایی دارید.
دلیل بروز اشتهای کاذب چیست؟
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، گرسنگی کاذب دلایل مختلفی دارد که در قسمت زیر به آن اشاره میکنیم.
استرس و اضطراب:
استرس و اضطراب از عوامل موثر در بروز اشتهای زیاد ناگهانی است. وقتی استرس دارید، بدن هورمون کورتیزول ترشح کرده و ترشح این هورمون، گرسنگی کاذب ایجاد میکند. در اینجور مواقع افرادی که استرس دارند، پرخوری کرده و با مصرف کربوهیدرات خود را آرام میکنند. در حقیقت افسردگی باعث میشود تا افراد برای کاهش احساسات بد خود، به خوردن غذا پناه ببرند. این عادت نادرست به مرور افزایش وزن شدید را به دنبال دارد.
خستگی و بی حوصلگی دلیل اشتهای کاذب:
وقتی در خانه احساس بی حوصله کنید، ممکن است با خوردن غذا خود را آرام کنید. در واقع برای به دست آوردن انرژی کربوهیدرات مصرف میکنید.
عوامل محیطی:
از طرفی دسترسی به انواع مواد غذایی پرکالری، سبب افزایش اشتها میشود. در این مواقع به مصرف شیرینیجات و غذاهای ناسالم تمایل پیدا میکنید. در حقیقت برای پاسخ به نیازهای احساسی یا برای تفریح یا در پاسخ به برخی از محرکها نظیر غذاهای اشتها آور، به سراغ پرخوری و مصرف مواد غذایی میروید.
دلایل دیگر :
از طرفی عدم مصرف پروتئین کافی، خواب ناکافی، عادت به خوردن بیش از حد کربوهیدرات، کم آبی بدن، حواس پرتی در هنگام سرو غذا، سریع غذا خوردن و مصرف داروهای خاص از دیگر دلایل اشتهای کاذب هستند.
روشهای مقابله با گرسنگی کاذب
برای مقابله با گرسنگی کاذب راههای زیادی وجود دارد. در قسمت زیر به برخی از مهمترین راه حلها اشاره میکنیم.
مدیریت استرس و اضطراب
اگر به دلیل استرس به سراغ پرخوری میروید و احساس گرسنگی کاذب میکنید، میتوانید با تمرینات مدیتیشن و یوگا تکنیکهای تنفس عمیق و انجام فعالیتهای آرامبخش، اضطراب خود را کاهش دهید. این تمرینات سبب کاهش ترشح هورمونهای استرس میشود و در نتیجه اشتهای کاذب را کاهش میدهد.
بهبود عادات غذایی
داشتن رژیم غذایی درست یا به عبارتی اصلاح عادات غذایی نقش مهمی در کاهش اشتهای کاذب دارد. با داشتن یک برنامه رژیم غذایی منظم میتوانید وعدههای غذای خود را کنترل کنید. برای مثال مصرف وعدههای غذایی کوچک و کنترل سطح قند خون از اشتهای ناگهانی جلوگیری میکند.
مصرف میوه و سبزیجات
در بشقاب غذایی خود حتماً از میوه و سبزیجات استفاده کنید. همچنین مصرف غلات کامل و حبوبات تا مدت طولانی شما را سیر نگه میدارد. برای کاهش اشتها قبل از مصرف غذا، یک لیوان آب بنوشید. حتما دانه چیا را در وعده غذایی خود قرار دهید.
ایجاد محیط مناسب
از خرید خوراکیهای وسوسه انگیز پرکالری خودداری کنید. اگر در منزل غذاهای پرکالری و چرب دارید، حتما آنها را از دسترس خود دور نگه داشته و آنها را جایگزین مواد غذایی سالم کنید.
رفع اشتهای کاذب در طب سنتی
به طور کلی برخی افراد از دمنوش برای رفع اشتهای کاذب استفاده میکنند. از طرفی، آبنبات در طب سنتی برای رفع دل ضعفه یا گرسنگی کاذب پیشنهاد میشود. آبنبات، احساس سیری ایجاد کرده و از گرسنگی بی دلیل جلوگیری میکند. به علاوه مصرف گیاهان نظیر تخم کتان گل گاوزبان و نعنا نیز معمول است.
جمع بندی
در این مقاله در مورد گرسنگی کاذب بحث کرده و دلایل و راههای مقابله با آن را بیان کردیم. گرسنگی زمانی اتفاق میافتد که بدنتان به مصرف مواد غذایی نیاز داشته باشد اما وقتی بدنتان به دریافت مواد نیازی نداشته باشد و شما احساس گرسنگی کنید، یک جای کار میلنگد. وقتی اشتهای کاذب داشته باشید، میل شدیدی به مصرف یک غذای خاص دارید. در این مواقع بیشتر به مصرف غذایی شور، چرب و شیرین تمایل پیدا میکنید.